Vasaloppets tid är här och vallfärdandet till Dalarna har pågått de senaste veckorna. Men hur är det med vallandet under denna svenska, klassiska vallfärd?

Vasaloppet är en årligen återkommande folkfest på skidor som vi njutit av sedan 1922. Ja, det är faktiskt så att det första Vasaloppet anordnades redan 1922 och det var länge det enda skidloppet som erbjöds i Sverige. Idag ser det annorlunda ut med en uppsjö av skidlopp men Vasaloppet är gott ansett och än idag ett av de mest populära skidloppen varje säsong. Inte minst för att det tilltalar den breda skidengagerade massan såväl inom som utanför Sveriges gränser.

Många har tagit sig de nio milen mellan Sälen och Mora under åren och ännu fler samlas för den skidfest som omger Vasaloppet den första söndagen i mars.

Behovet av valla är lika stort som alltid. Bra fäste och perfekt glid är viktigt när man åker skidor och därmed vallan. Då vårt dagliga fokus är patent tänkte jag berätta lite om vad det finns för patenträttigheter kring just valla. När man gör en patentsökning i en patendatabas (espacenet, se länk nedan) ser man att man kan patentera både valla samt anordningar för att sätta på själva vallan, såsom till exempel den här:

SNOW SPORT EQUIPMENT WAXING DEVICE AND METHOD  
Publiceringsnummer: WO2016161365

I denna anordning kan skidåkaren placera sina skidor i en ställning i en ”kiosk” för att få dem vallade, och vallan väljs sedan med hänsyn till de rådande snö- och temperaturförhållandena.

I sammandraget (abstract) till patentpublikationen står att läsa: “Automated systems, methods and devices for refinish surface on equipment (such as ski and snowboards), engaging the equipment and retracting ski brake arms are disclosed. The disclosure include applying wax on at least skis and snowboards and may provide kiosks where skiers and boarders can deposit their equipment in a track and have appropriate wax for current snow conditions applied to the equipment.”

I beskrivningen finner vi följande information: “a substantial unmet need in the art is for an automated device for applying wax to winter sport equipment that can be used publicly, requires a limited amount of space for operation, and assists in proper selection of wax for snow conditions. The disclosure overcomes the problems of the prior art by providing an automated device which cleans winter sporting equipment, applies wax, and scrapes off excess wax while contained in a housing that requires limited space and assists in selection of wax based on most current snow conditions. The disclosure also provides for a public kiosk where skiers and snowboarders can insert their equipment and have it waxed on-site. This does not require either a significant time investment in manual waxing or cumbersome acts of bringing equipment to a technician ahead of time.”

Praktiskt och bra och ter sig användbart i många (skid)situationer. Det återstår att se om dessa kiosker för valla finns att tillgå på söndag när Vasaloppet går av stapeln.

Ämnar man högprestera i glid kan man ta sig en titt i denna patentansökan:

HIGH-PERFORMANCE SKI WAX COMPOSITION AND PREPARATION METHOD THEREFOR. 
Publiceringsnummer: WO2018182087

Den här patentansökan beskriver en skidvallakomposition som innefattar superhydrofoba kolnanopartiklar och beredningsmetoder för dessa. När man använder en sådan komposition ökar de hydrofoba egenskaperna hos vallan/vaxet och därmed optimerar man den ”friktions-reducerande” förmågan hos en skida när den används på en is- eller snöyta.

Återstår att testa för att se om det fungerar bra. Och det förekommer en del uppförsbackar i Vasaloppet så tänk på att lite friktion och grepp kan vara att föredra vissa sträckor.

Om man ska träna inför Vasaloppet och det inte finns någon snö då? Ja då kan man ta till rullskidor. I denna patentansökan finner vi ett exempel på rullskidor:

ROLLER SKI
Publiceringsnummer: WO2012060714

Från sammandraget (abstract): “The invention relates to a roller ski which is employed amongst other things for training in classic cross-country skiing during the summer. The object of this roller ski is to achieve a pressure-dependent grip when a kick is generated, with the result that more pressure on the ski from the foot provides better grip. This is in order to simulate skiing on snow, where in classic style pressure has to be placed on the ski during the kick in order to obtain grip on the middle of the ski. The invention is based on a common principle. Roller systems with free roll both forwards and backwards are combined with roller systems with one-way roll, in such a manner that when the pressure on the roller ski from the skier increases, the roller system(s) with one-way roll will be activated to an increasing extent as the pressure on the ski increases, with the result that the ski obtains grip thereby enabling a kick to be generated. The grip is obtained without any risk of the ski jerking in the event of unexpected pressure from a rough surface. Without extra pressure the roller ski will be liable to back-sliding just like a classic cross-country ski with grip wax under the middle and glide wax at the front and rear.”

Det verkar som att dessa rullskidor är extra bra om man ska träna skidåkning i klassisk stil, genom att det genererar ett ”tryck-beroende grepp” när en spark genereras. Finurligt.

Nu när snön har smält, åtminstone här i Stockholm, är väl rullskidor ett bra alternativ för att hålla ångan uppe i skidåkningen.

Vi önskar alla en trevlig Vasaloppsvecka!

Text: Camilla Lidén Bilder: Espacenet